Böceklerin gıda olarak kullanılmaları

Böcekler Afrika, Avustralya, Asya ve Amerika’da insanların beslenme tarihinde önemli bir rol oynadılar. Yüzlerce türü insan yemeği olarak kullanıldı. Bazı önemli gruplar çekirgeleri, tırtılları, kınkanatlı böcek kurtçuklarını ve (bazen) yetişkinlerini, kanatlı beyaz karıncaları (tropik bölgelerde bazıları çok iridir), arıları, yabanarılarını ve karınca kuluçkalarının (larva ve pupa) yanı sıra kanatlı karıncaları, ağustosböceklerini ve suda yaşayan böcek çeşitlerini kapsar. Genellikle, böcekler açlığın etkisini azaltmak için acil durumlarda gıda olarak kullanılmazlar, ancak yıl boyunca veya mevcut olduğu mevsimlerde, günlük beslenmenin doğal bir parçası olarak görülürler.

Avrupa’da böceklerin gıda olarak kullanılmaları her zaman çok sınırlandırılmıştır. Eski Yunan ve Roma Edebiyatı’nda sıkça bahsedilmesine rağmen, eski yüzyıllarda böceklerin gıda olarak kullanımıyla ilgili çok az rapor vardır. Sadece şiddetli açlık zamanlarında böcekler yenilmiştir. Avrupa ve diğer kıtalar arasındaki farklılığın temel sebebi, böceklerin bol bulunmaması ve genellikle tropikal bölgeye göre böceklerin daha küçük olmalarıdır.

Son zamanlarda böceklerin gıda olarak kullanımları kısmen daha iyi gıdaların ulaşılabilirliğindeki artışla çoğu tropik bölgelerde azaldı. Bu çoğu kez et ve daha çok Batı tarzı yemekleri içerir. Böceklerin çok iyi bir besin kaynağı olmasına karşın, böceklerin gerçekte daha iyi bir gıda olup olmadığı sorusu olduğu gibi kalır. Afrika’da böceklerin geniş ölçüde ticareti yapılır ve çeşitli işletmeler konserve böcekler ve böcek yemekleri üretir.

Diğer taraftan, Amerika’da ve daha az bir yayılımla Avrupa’da böcek tüketimi artmaktadır. Ancak sıradan bir gıda olarak değil, daha çok merak edildiğindendir. Örneğin, böcekler çikolatayla kaplanmış veya şekerlemeler halinde sunulurlar.

Pek çok din böcekleri normal gıda olarak kabul eder ve böceklerin tüketimiyle ilgili hiçbir dinde kısıtlama veya tabuya yer verilmemiştir. Yahudi gelenekleri sadece birkaç çeşit böceğin yemek için uygun olduğunu düşünür. Bununla birlikte, pratikte, Yahudiler bile bile böcek yemekten kaçınırlar, yalnızca eğitimli entomolojistler yemek için uygun olan ve olmayan böcekleri ayırt edebilirler. Müslüman bölgelerde böceklerin kullanımı çok kısıtlanmıştır. Sadece çekirgeler doğal olarak öldüklerinde veya yasalara uygun bir şekilde öldürüldüklerinde helal (yemek için uygun) olduğu düşünülür. Gerçekte diğer bütün böceklerin haram olduğu düşünülür. Bununla birlikte, Hindistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde, pek çok farklı böcekler, sözde İslam olan bölgelerde bile geleneksel olarak yenilirler. Arap ülkelerinde yalnızca çekirgeler pazarlarda bulunabilirler.

1500’ün üzerinde farklı böcek türünün tüketilebilir veya yenilebilir olduğu rapor edilmektedir, bu ayrıntılı bir şekilde tanımlanmaları için çok uzun bir listedir.

 

Resim-1

Çoğu böcek türü yenilebilir. Ancak malesef ne yaptığınızı bilmiyorsanız bir böceğin yenilebilir olup olmadığını riske girip yemenin dışında anlayabileceğiniz bir yöntem yoktur. Ancak karar verirken size yardımcı olacak basit bazı noktalara dikkat edebilirsiniz. Bu konuda uzman kişilerin ilk tavsiyesi parlak renkli böceklerden uzak durmanız yönündedir. Çünkü parlak renk böceklerin dilinde “Benden uzak dur lütfen!” demenin bir yoludur. Böceklerin bu mesajını dikkate almak önemlidir. Aynı zamanda aşırı derecede keskin ve acı tadı olan böcekleri de tabağınızdan uzak tutmalısınız. Zaten bu böcekleri yemek ciddi zehirlenmelere veya alerjik reaksiyonlara neden olmasa da oldukça zor olacaktır. Konusunda uzman kişiler bazı böceklerin ısırabileceği veya iğneleri ile sokabileceğini de unutmamanızı hatırlatıyor. Hastalık taşıyıcı olan sinekler, sivrisinekler ve keneler de yenilebilir böcekler listemizin dışında yerlerini alıyorlar. Ancak her zaman istisnalar vardır. Parlak yeşil bir renge sahip olsa da domates kurtları yemek için tamamen güvenlidirler. Tırtılların büyük bölümü yenilebilirdir. Ancak tüylü ve parlak renkli olanlarından uzak durmanız önerilir. Tarantulalar da tüylüdür ancak bazı ülkelerde kızartılarak yenilmektedir. Siyah karıncalar yenilebilirdir ancak kırmızı akrabaları değil. Arı ve yabanarısı gibi iğneli böcekler de yenilebilirdir ve özellikle lezzetli bulunurlar. Benzer bir durum akrepler için de geçerlidir. İnsanlar zehirli yılanları da yiyebilirler. Neden olmasın? Aynı zamanda bazı sinek ve sivrisinek türleri de yenilebilirdir.

 

Resim-2

Böcekleri yeme konusundaki önemli bir püf nokta onları pişirmektir. Eğer böcek zararlı toksinler veya zehre sahipse kaynatmak toksinleri ve zehri etkisiz hale getirebilir. Sert yapılı kınkanatlı böcekler parazit taşıyabilirler bu nedenle pişirmek yerken güvenlik sağlar. Bu nedenle çok zorda kalırsanız ateş yakmanın bir yolunu bulmanız hayatta kalmanıza pek çok açıdan yardım edecektir. Özellikle yiyeceğiniz böcekleri kaynatabilir, haşlayabilir veya tütsüleyebilirsiniz. Pişirme işlemi toksinler, zehir ve parazitlere karşı belli bir noktaya kadar güvenliği artırmanın yanı sıra lezzeti de artıracaktır. Örnek olarak karıncalar verilebilir. Karıncalar kaynatılıncaya kadar oldukça ekşi bir tada sahiptirler. Kanatları ve bacakları koparmak da yeme keyfinizi artıracaktır. Böceklerde kanatlar ve bacaklar önemli bir besin değerine sahip değildir. Yine kafa kısmını da koparabilirsiniz.

 

Resim-3

Çoğu zaman böcekler yenilebilirdir ancak onların yedikleri yenilebilir değildir. Bu nedenle böcekleri yemeden önce bir süre bekletin. Bu sayede böceklerin sindirim işlemini tamamlamasını sağlamış olursunuz. Aynı zamanda böcek ilacı gibi zehirli bir maddeye maruz kalmış bir böceği yakalar yakalamaz yerseniz onun vücudundaki zehiri siz de alırsınız.

Türkiye’de de yenilebilen böcek türlerinden yaklaşık 5 adeti yetişmektedir.

 

Kaynak

http://m.infolla.com